10 grudnia w Rostowie nad Donem odbędą się półfinały Grand Prix Global turnieju organizowanego przez federację ProFC. Warto zwrócić uwagę na to wydarzenie – po pierwsze dlatego, że do tego etapu z grupy East Europe w znakomitym stylu awansowało trzech fighterów teamu  Slugfest Management: w wadze lekkiej po rewelacyjnych poddaniach rywali triumfował reprezentant Marga SFG, radomianin Michał Elsner (MMA 8-9, #6 w Rankingu PL), w limicie średnim zwyciężył mocny Węgier Laszlo Soltesz (MMA 19-3), zaś w kategorii półciężkiej reprezentant Radomskiego Klubu Taekwondo, będący na fali czterech zwycięstw z rzędu Marcin Elsner (MMA 6-3, #6 w Rankingu PL). Generalizując, w półfinałach zobaczymy najlepszych zawodników poszczególnych kategorii wagowych z grup: Russia (wyłonieni zostaną 9 listopada), Ukraine (wyłonieni zostaną 12 listopada), Caucasus (Alkhasov, Mamedov, Abbasov, Aliev, Saidaliev) i East Europe (Michał Elsner, Popovskiy, Soltesz, Marcin Elsner, Kudin). W sumie w rywalizacji pucharowej rękawice skrzyżuje dwudziestu zawodników. Dziesięciu zwycięzców spotka się w wielkim finale międzynarodowego projektu Grand Prix Global.

Z kolei drugim argumentem jest danie główne tej gali, a ma to być pojedynek o pas ProFC w kategorii półciężkiej (obecny posiadacz tego trofeum – Shamil Abdulmuslimov schodzi kategorię niżej i wakuje tytuł). W konfrontacji na szczycie dywizji lhw rosyjskiej federacji zawodnik Peresvet FT, weteran rosyjskiej sceny MMA i mistrz militarnych systemów walki wręcz Shamil Tinagadjiev (MMA 8-4) zmierzy się z trenującym na co dzień w klubie London Shootfighters czołowym polskim półciężkim Przemysławem Mysialą (MMA 15-6, #5 w Rankingu PL). Szczegółową rozpiskę tego eventu opublikujemy z początkiem grudnia.

Karol Dąbrowski
"Miłośnik" MMA. W roli publikującego na Rocksach od 2010 roku. Ogólnie rzecz ujmując Mieszane Sztuki Walki z regionu postsowieckiego. Tłumaczenia cyrylicy, kontrola dostaw gazu do Polski oraz pędzenie 90-cio procentowego bimbru. Na co dzień ponadnormatywny kołchoźnik, amator wódki, pierogów (niekoniecznie ruskich), kartofli, zsiadłego mleka i oddany fan Vyacheslava Datsika.

1 KOMENTARZ

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.