Bajor

Szymon Bajor w pierwszej rundzie turnieju turnieju Rizin World Grand Prix 2016 pokonał Litwina Teodorasa Aukstuolisa. W ćwierćfinale, który odbędzie się 29 grudnia w Japonii, Bajor zmierzy się z Valentinem Moldavskym.

Tuż przed walką Szymon Bajor udzielił obszernego wywiadu serwisowi Eurosport.onet.pl, w którym opowiedział o swoich przygotowaniach w Holandii.

Byłem tam już jakieś cztery lata temu, ale tylko chwilę. Pojechałem poza tym z kontuzją, więc mało tam potrenowałem. Kierowałem się ambicją, myślałem, że się da, ale się nie dało, bo uraz nie pozwolił. Można powiedzieć, że ostatni wyjazd był pierwszym konkretnym. Praktycznie tydzień spędziłem na macie, trenując nawet po 6 godzin dziennie. Często było tak, że przyjeżdżałem na 7.00, trenowałem do 10.00, a następnie na 18.00 i trenowałem do 21.00.

Zapytany o to, czy skupia się tylko na najbliższym starciu, czy też myśli o ewentualnym półfinale i finale, odpowiedział:

Na razie koncentruję się tylko na najbliższej walce 29 grudnia. Nie chcę się rozpraszać i myśleć co będzie później. Jak awansuję, będziemy w hotelu myśleć, co robić. Trenuję przekrojowo, aby zrobić coś, czego wcześniej nie robiłem i zaskoczyć przeciwnika. Mam nadzieję, że przełoży się to na kolejne pojedynki, już w sylwestra.

Bajor opowiedział również o atmosferze jaka panuje podczas walk w japońskiej hali Saitama Super Arena.

Co do samej walki to jest super uczucie, gdy wchodzę, przybijam piątkę z rywalem i nagle na trybunach zapada cisza. Walczymy, trafiamy, uderzamy. Jest jakiś celny cios, podnosi się wrzawa i znowu jest cicho, aż do następnego momentu akcji. W Polsce jest trochę inaczej, więc na początku trudno było mi się przestawić. Ta cisza czasami mnie rozpraszała. Czułem się, jakby nie było kibiców, a sala była pełna. Muszę jednak powiedzieć, że to naprawdę fajne doświadczenie. Podobnie jest z relacją między uczestnikami a publiką. Organizator uważa, że zawodnicy są dla fanów, a fani dla zawodników.

Cały wywiad do przeczytania tutaj. 

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.