W czwartym odcinku audycji „30-27” omawiamy z dwoma sędziami UFC pojedynek Neila Magny’ego z Hectorem Lombardem, galę RXF 22, RF2 35 i M-1 64, czyli rundy 10-7, kiedy liczy się klepanie, podwójne hammerfisty i minusy klatko-ringu.

Skład: Łukasz Bosacki, Maciej Motylewski i Dominik Durniat

Linki do omawianych gal:
RXF 22
RFA 35
M-1 64 – Vasilevsky vs Schlemenko
M-1 64 – Vitruk vs Morozov

Link MP3

20 KOMENTARZE

  1. Ja bym dał mimo wszystko. Mamy tam 1:50 totalnej dominacji i tak naprawdę minutę obijania bez jakiejkolwiek obrony.

    Ok, ale w podcascie padło że 10-7 jest gdy zawodnik A dominuje przez całą rundę a mimo wszystko nokdaun to sytuacja, gdzie niewiele dzieli od skończenia walki.

  2. Doczekałem się jednak tej informacji: Łukasz Bosacki na gali w Rotterdamie, a w dodatku miły plus, bo także Maciej Motylewski się pojawi:yahoo:

    Dobrze, że Łukasz wyjaśnił też dlaczego nie było go po gali w Krakowie na innych galach UFC. Jak widać kontakt trzymają z sędziami, ale ciężej jest przebić się, bo jednak mają sporo tych sędziów i skład jest dość stały. To widać też po innych galach, gdzie sędziuje choćby "Big John", czy Dean, bo jednak to sprawdzone firmy i markę sobie wyrobili. Ale powoli do przodu.

  3. @Bosy @Dominik Durniat co do drugiej rundy Lombard-Magny (bo może zapomnieliście o tym fakcie) dalibyście mimo wszystko 10-7 skoro na początku rundy był nokdaun Magny'ego?

    wysłałbyś mi link do walki ? 🙂 Widziałem jedynie HL 🙁

  4. Ej, co to za 'poza anteną' to po co ta audycja jak ciekawe rzeczy lądują poza anteną? Co to za tajemnica? Co, MMA Attack miało jakieś problemy że używali klatki ośmiokątnej i powiedzieli że to taka sama jak w UFC?? Czy co?

  5. Jak coś znajde, to podesle. Zapodaj jeszcze maila 😉

     

    Mozesz sie odezwac na fejsie? Latwo mnie znalezc 😉

  6. @Bosy  Ja chciałem zapytać jak postrzegana jest sytuacja, która w MMA ma miejsce baardzo często – ktoś broniąc ręki przed złamaniem podnosi osobę wyciągającą armbara do tego stopnia, że jedynym jej punktem podparcia jest głowa i gdyby miała na tyle siły i też dobrze się zastawiła albo wręcz oparła barkiem o siatkę, to może zadać cios nogą w głowę rywala? Bo w świetle punktów podparcia jest w stójce (bo ma tylko jeden – głowę), czy są jeszcze jakieś zapisy mówiące o tym że to muszą być stopy jako ostatnie dwa punkty podparcia?

    No i jeśli to byłoby nielegalne kopnięcie w głowę to co w takiej sytuacji – sędzia nie reaguje bo jest zapięta technika kończąca (o ile kopnięta osoba po uderzeniu w głowę nie puściłaby ręki rywala) czy przerywa mimo wszystko i ostrzega zawodnika że tak kopać nie może?

    Tu, gdyby JoJo nie klepała tylko tą lewą nogą machnęłaby do tyłu zadając cios w twarz Maryny.

    Co zapewne wiązałoby się z upadkiem ale może Ukrainka pod wpływem mocy kopnięcia puściłaby armbara…

  7. @Bosy  Ja chciałem zapytać jak postrzegana jest sytuacja, która w MMA ma miejsce baardzo często – ktoś broniąc ręki przed złamaniem podnosi osobę wyciągającą armbara do tego stopnia, że jedynym jej punktem podparcia jest głowa i gdyby miała na tyle siły i też dobrze się zastawiła albo wręcz oparła barkiem o siatkę, to może zadać cios nogą w głowę rywala? Bo w świetle punktów podparcia jest w stójce (bo ma tylko jeden – głowę), czy są jeszcze jakieś zapisy mówiące o tym że to muszą być stopy jako ostatnie dwa punkty podparcia?

    No i jeśli to byłoby nielegalne kopnięcie w głowę to co w takiej sytuacji – sędzia nie reaguje bo jest zapięta technika kończąca (o ile kopnięta osoba po uderzeniu w głowę nie puściłaby ręki rywala) czy przerywa mimo wszystko i ostrzega zawodnika że tak kopać nie może?

    Tu, gdyby JoJo nie klepała tylko tą lewą nogą machnęłaby do tyłu zadając cios w twarz Maryny.

    Co zapewne wiązałoby się z upadkiem ale może Ukrainka pod wpływem mocy kopnięcia puściłaby armbara…

    Ciekawe pytanie, chętnie posłucham odpowiedzi 🙂 Może całkowite podniesienie (w sensie oderwanie ciała przeciwnika od ziemi) i w tym momencie soccer na łeb 😉 Ale to oczywiście żarty 😉

  8. @Bosy  Ja chciałem zapytać jak postrzegana jest sytuacja, która w MMA ma miejsce baardzo często – ktoś broniąc ręki przed złamaniem podnosi osobę wyciągającą armbara do tego stopnia, że jedynym jej punktem podparcia jest głowa i gdyby miała na tyle siły i też dobrze się zastawiła albo wręcz oparła barkiem o siatkę, to może zadać cios nogą w głowę rywala? Bo w świetle punktów podparcia jest w stójce (bo ma tylko jeden – głowę), czy są jeszcze jakieś zapisy mówiące o tym że to muszą być stopy jako ostatnie dwa punkty podparcia?

    No i jeśli to byłoby nielegalne kopnięcie w głowę to co w takiej sytuacji – sędzia nie reaguje bo jest zapięta technika kończąca (o ile kopnięta osoba po uderzeniu w głowę nie puściłaby ręki rywala) czy przerywa mimo wszystko i ostrzega zawodnika że tak kopać nie może?

    Tu, gdyby JoJo nie klepała tylko tą lewą nogą machnęłaby do tyłu zadając cios w twarz Maryny.

    Co zapewne wiązałoby się z upadkiem ale może Ukrainka pod wpływem mocy kopnięcia puściłaby armbara…

    Przepraszam, że tyle to trwało! 🙂

    Z mojego punktu widzenia, taka akcja z zasady jest akcją parterową i nawet jak jest na czubku głowy to jest w parterze bo głowa nie jest jakoby punktem podparcia takim jak stopa, kolano czy ręka 🙂 Ale pytanie i sytuacja mega ciekawa 🙂

    Także kopnięcie takie byłoby nielegalne wg. mnie 🙂

    Co do sytuacji faulu, to zależy, jak dobrze pamiętam to miałem kiedyś taką sytuację i przerwałem od razu, i osoba która faulowała dostała minus punkt, była to też balacha. Podobną sytuację miałem w walce Oskara Piechoty na Prommac i też przerwałem i dałem minus punkt, tam była skrętówka i rywal chwytał się notorycznie siatki. Jeśli widziałeś sytuację Marca Goddarda na UFC to on w sytuacji chwytania rękawic nagminnie zawodnika z dołu, nawet tego nie przerywał a w czasie akcji dał minus punkt. Także są różne rozwiązania takiej sytuacji a sędzia ma pełne pole manewrów 🙂

  9. @Bosy  Ja chciałem zapytać jak postrzegana jest sytuacja, która w MMA ma miejsce baardzo często – ktoś broniąc ręki przed złamaniem podnosi osobę wyciągającą armbara do tego stopnia, że jedynym jej punktem podparcia jest głowa i gdyby miała na tyle siły i też dobrze się zastawiła albo wręcz oparła barkiem o siatkę, to może zadać cios nogą w głowę rywala? Bo w świetle punktów podparcia jest w stójce (bo ma tylko jeden – głowę), czy są jeszcze jakieś zapisy mówiące o tym że to muszą być stopy jako ostatnie dwa punkty podparcia?

    No i jeśli to byłoby nielegalne kopnięcie w głowę to co w takiej sytuacji – sędzia nie reaguje bo jest zapięta technika kończąca (o ile kopnięta osoba po uderzeniu w głowę nie puściłaby ręki rywala) czy przerywa mimo wszystko i ostrzega zawodnika że tak kopać nie może?

    Tu, gdyby JoJo nie klepała tylko tą lewą nogą machnęłaby do tyłu zadając cios w twarz Maryny.

    Co zapewne wiązałoby się z upadkiem ale może Ukrainka pod wpływem mocy kopnięcia puściłaby armbara…

    mnie sie wydaje, ze jojo tutaj stala tak mocno na nogach, ze jakby tylko podniosla lekko lewa noge, to odrazu by sie wyjebala na cyce

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.