Na zwołanej dzisiaj konferencji prasowej właściciele KSW ogłosili, że kontrowersyjny wynik pojedynku Mariusza Pudzianowskiego z Jamesem Thompsonem na sobotniej gali KSW 17 został zmieniony na no contest. Podczas gali ogłoszono większościowe zwycięstwo Polaka, jednak później przy sprawdzaniu kart sędziowskich okazało się, że sędzia Piotr Bagiński przekazał sędziemu ringowemu kartkę z niewłaściwym zwycięzcą na swojej karcie. W rzeczywistości walka była oceniona jako niejednogłośny remis i powinna być zarządzona dogrywka. Jak ogłoszono na konferencji punktacja w walce wyglądało następująco: sędzia Robert Łysiak 20-19 dla Pudzianowskiego, sędzia Leszek Pawlęga 20-20, sędzia Piotr Bagiński 20-19 dla Thompsona.

Jednocześnie właściciele federacji KSW ogłosili, że w swojej kolejnej walce Mariusz Pudzianowski nie zmierzy się po raz trzeci z Thompsonem. Sam Mariusz był niezadowolony z zaistniałej sytuacji, twierdząc, że byłby w stanie wygrać walkę w dogrywce. Zapowiedział też chęć dalszej współpracy z KSW.

Update: W przesłanym do nas oświadczeniu wkradł się błąd. Sędzia Leszek Pawlęga sędziował walkę 19-19, 1 runda 10-9 dla Jamesa Thompsona.,2 runda 10-9 dla Mariusza Pudzianowskiego. Za pomyłkę serdecznie przepraszamy

Oto treść oświadczenia federacji KSW:

„26 listopada w łódzkiej Atlas Arenie, podczas 17 edycji gali KSW doszło do błędów komunikacyjnych pomiędzy sędziami, w następstwie których pojawiły się poważne błędy proceduralne. Zasady walki Federacji KSW zakładają, że pojedynek remisowy po regulaminowym czasie wydłużony zostaje o kolejną, 3-minutową rundę dogrywkową, chyba że walka została zakontraktowana na innym dystansie lub stawką walki jest pas Federacji.

Walka Pudzianowski – Thompson po 2. rundach oceniana była kolejno:
Sędzia Piotr Bagiński – 20:19 Thompson
Sędzia Robert Łysiak – 20:19 Pudzianowski
Sędzia Leszek Pawlęga – 19:19

Wynik ten nakazywał sędziom zarządzić dogrywkę. Sędzia Piotr Bagiński podczas zliczania punktacji przekazał sędziemu ringowemu kartę niewłaściwego zawodnika, zmieniając tym samym wynik z remisu na zwycięstwo Polaka. Karty sędziowskie nakazywały dogrywkę, do której nie doszło, tak więc 6. walka na KSW 17 musi zostać uznana za nieodbytą.

Decyzją właścicieli Federacji KSW oraz składu sędziowskiego, dnia dzisiejszego wynik walki zostanie usunięty z oficjalnych rekordów obydwu zawodników, a status walki utrzymany jako „No Contest”. Federacja KSW pragnie przeprosić wszystkich fanów nie tylko KSW, ale również obydwu zawodników za nadszarpanie ich zaufania i pragnie poinformować, że nie pozostanie obojętna wobec tego błędu proceduralnego i jeszcze w tym tygodniu podejmie pracę nad usprawnieniem komunikacji ringowej pomiędzy sędziami

Podpisano
Maciej Kawulski, Martin Lewandowski (szefowie federacji KSW), Tomasz Bronder (sędzia główny na gali KSW 17), Piotr Bagiński (sędzia boczny na gali KSW 17)”.

1 KOMENTARZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.